Platform Hukuku, hukukun yeni bir alanı!
2020 yılında fikrini 2021 yılında da web-sitesini oluşturduğumuz www.platformhukuku.com ile hukukun bu yeni alanını ele alacağımız bir platform hukuku platformu oluşturmayı hedefledik.
Neden mi?
Çünkü hepimiz (dijital) platformlara bağımlıyız!
Bir gününüzü düşünün.
Sabah kalkıp kahvenizi yudumlarken bir sosyal medya platformundan o günkü haberleri takip ediyorsunuz.
Sonra işe gidecekseniz, bir çevrimiçi platformdan evinize taksi çağırıyorsunuz. (İstanbul’daysanız büyük oranda başarısız oluyorsunuz ama bu da aslında belli bir oranda başka bir platformun Türkiye’de çalışmasının yasaklanmış olmasından kaynaklanıyor.)
Yolda yine sosyal medyadan tanıdıklarınızın önceki akşam neler yaptığını izliyorsunuz.
Yolunuz uzunsa bir sesli kitap dinleyebilirsiniz ya da bir podcast veya ilgilendiğiniz bir konuya ilişkin bir video izleyebilirsiniz. Bunların hepsine erişmek için bir platformu kullanıyorsunuz.
Hadi diyelim siz de kitap kokusundan vazgeçemeyenlerdensiniz. Elinizdeki “eski usul” kitabı da muhtemelen bir platformdan aldınız.
Ofise geldiniz, işiniz için internetten bir konuyu araştıracaksınız. Yine bir arama motoru platformunu kullandınız.
Çok verimli ve konsantrasyonu yüksek olan biri olduğunuzu varsaydığımdan iş yerinde hiç sosyal medyaya bakmadınız ama yoğun çalışma temposu sizi acıktırdı. Bir yemek sipariş platformundan yemek sipariş ettiniz.
Akşam eve geldiniz. Televizyonda düzgün bir şey olmadığı için tabii ki bir belgesel izlemek istediniz. Abone olduğunuz platforma girip yaklaşık iki buçuk saat boyunca ne izlesek diye birlikte yaşadığınız kişi veya kişilerle istişarede bulundunuz.
Ne izlesek tartışmasından sıkılınca, “giyecek hiçbir şeyinizin olmadığı” gerçeği size bir tokat gibi çarptı bir e-ticaret platformundan kıyafet bakmaya başladınız.
Böyle bakınca esasen platformların dışındaki yaşamımızın kısıtlı olduğu bile söylenebilir.
Bu durum ülkemizde ve dünyada platformları, hukuk ve regülasyonun en önemli konusu haline getirdi.
Biz de bu tartışmanın bir ucundan tutmak için platformhukuku.com’u kurmaya karar verdik.
Platform Hukuku, hukukun yeni bir alanı!
Çünkü platformlara ilişkin ayrı düzenlemeler var ve dahası da yolda.
Amerikalıların çok sevdiğim bir testi vardır: Ördek testi.
“Bir şey ördek gibi görünüyorsa, ördek gibi yürüyorsa ve ördek gibi ses çıkartıyorsa bu bir ördektir” derler.
Nasıl enerji hukukundan, elektronik haberleşme hukukundan veya bankacılık hukukundan ayrı bir hukuk dalı olarak bahsediyorsak, platform hukukunu da yeni bir hukuk dalı olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz. Gerçekten de tüm bu endüstrilerde olduğu gibi devletlerin, kalıcı piyasa aksaklıklarına öncül düzenlemelerle müdahalesi söz konusu. Bu alanın kendine özgü düzenlemeleri var ve halen oluşmaya devam etmekte. Bu düzenlemeleri takip eden düzenleyici kurumlar ortaya çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla platform hukukuna yeni bir hukuk dalı demekte bir beis görmüyorum.
Avrupa Birliği’nde Dijital Piyasalar Yasası ve Dijital Hizmetler Yasası’nın yürürlüğe girmesinin de bu süreci Avrupa Birliği üyesi olsun veya olmasın tüm ülkelerde son derece hızlandıracağa benziyor.
Bunların Türkiye’ye ve tabii Türk soslu yansımalarını, yeni E-Ticaret Yasası ile görmeye başladık. Bunun yanında, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da platformlara yönelik hayata geçirilmesi planlanan son derece detaylı düzenlemeler sonrasında platformların davranışlarını kontrol eden düzenleyici bir kurum olarak Rekabet Kurumu’nu görmemiz çok uzak değil.
Platform hukukunun en azından belli bir süre yoğun oranda rekabet hukuku ihtiva edeceği muhakkak. Ancak platformlar sadece rekabet hukukuna emanet edilemeyecek kadar da önemli.
Dolayısıyla geleceğin platform hukukçularının sadece rekabet hukuku değil bunun yanında, veri koruma hukuku, fikri mülkiyet, elektronik haberleşme, tüketici hukuku gibi çok farklı hukuk dallarıyla haşır neşir olmaları gerekecek.
Önümüzdeki yıllarda farklı disiplinlerde uzmanlaşmış hukukçuların daha sık buluşup fikir teatisi yaptıklarına şahit olacağız.
İşte biz de bu bilgilerin paylaşılabilmesine ön ayak olabilecek bir platform olabilmek için “platformhukuku.com”u kurduk.
Çünkü bilgi paylaştıkça çoğalır.
Takipte kalın ve katkı sağlamak isterseniz de lütfen bizimle iletişime geçin.
Hadi başlayalım…
Platform Hukuku ekibi adına Av. Bulut Girgin - 24.10.2023